piątek, 01 maja 2015
Rogaliki z orzechami

 

Składniki:

Ciasto:

- 130 g mąki tortowej

- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np Lubella Pełne Ziarno)

- 200 g masła

- 3 żółtka

- 2 łyżki jogurtu greckiego

Masa:

- 150 g drobno pokruszonych orzechów włoskich

- 100 g cukru pudru

- 3 białka

- cukier wanilinowy

 

Wykonanie:

Mąkę, masło, żółtka i jogurt wymieszać i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 3-4 godz.

Ubić pianę z białek, dodać cukier puder i cukier wanilinowy, razem ubijać jeszcze przez ok. 10 min, po czym dodać orzechy i delikatnie wymieszać.

Kulki ciasta bardzo cienko rozwałkowywać, przekrajać na 2 części. Na każdą część nakładac masę i zwijać w rożek.

Piec w 200 stC, na jasnozłoty kolor.

Murzynek z owocami

 

Składniki:

- 5 jaj

- 1 szkl. mąki tortowej

- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (np. Lubella Pełne Ziarno)

- 1/2 kostki masła

- 4 łyżki kakao

- 1 szkl cukru

- 3 łyżki oleju

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/3 szkl wody

- 2 gruszki

- 1 jabłko

 

Wykonanie:

Rozpuścić masło z cukrem i kakao. Po ostudzeniu dodać olej, wodę i zmiksować. Cały czas miksując dodawać mąki, proszek do pieczenia, żółtka. Jednolitą masę wymieszać delikatnie z pianą ubitą z białek.

Wylać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w kostkę owoce.

Piec w 180stC ok. 50min (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową.

sobota, 06 grudnia 2014
Ciasto drożdżowe z makiem

Składniki:

Ciasto:

- 3 szkl. mąki

- 5 żółtek

- 3/4 szkl. mleka

- 125 g masła

- 5 dag drożdży

- 5 łyżek cukru

- cukier wanilinowy

Masa makowa:

- 500 g suchego maku

- 1 szkl. cukru trzcinowego

- 100 g masła

- 100 g rodzynek

- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Odpowiednio wcześniej wyjąć potrzebne składniki z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.

Drożdże pokruszyć, rozprowadzić w letnim mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Wyrabiać kilka minut - składniki powinny się dobrze połączyć. Dolać roztopione letnie masło i wyrabiać jeszcze kilka minut, aż tłuszcz zostanie wchłonięty a ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

Mak zalać wodą, gotować ok. 40 min. Odsączyć dobrze na sitku. Przestudzony mak przekręcić 2-krotnie przez maszynkę (najlepiej użyć końcówki z najmniejszymi oczkami). Dodać roztopione masło, cukier, skórkę pomarańczową i sparzone rodzynki, dobrze wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt sypka, można dodać mleka (1/2-1 szkl).

2/3 wyrośniętego ciasta wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę makową, wyrównać ale nie dociskać zbyt mocno. Wyłożyć resztę ciasta (można np zrobić kratkę). Odstawić do wyrośnięcia.

Piec ok. 1 h w 160 stC.

sobota, 29 listopada 2014
Ciasto cynamonowe

Proste w wykonaniu ciasto typu "wszystko wrzuć do jednej miski i wymieszaj" :)

Składniki:

- 2 szkl. mąki (przesianej)

- 300-400 ml dżemu, najlepiej kwaskowego - użyłam domowego dżemu z czerwonych porzeczek ale dobrze będą się komponować też np powidła śliwkowe

- cukier (opcjonalnie- dodałam 1/4 szkl.)- w zależności od słodkości dżemu - proponuję po wymieszaniu wszystkich składników spróbować ciasto i ew. dosłodzić

- 2 jajka

- 2 łyżeczki cynamonu

- 3 czubate łyżeczki kakao

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 3/4 kostki miękkiego masła

- 1 szkl. mleka

Wykonanie:

Masło utrzeć z dżemem, stopniowo, ciągle mieszając, dodawać pozostałe składniki. Ciasto powinno mieć gładką kremową konsystencję.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam dwóch keksówek), piec ok. 40 min w 160 stC - wierzch powinien się lekko zrumienić. 

Po ostudzeniu można np polać polewą czekoladową i posypać wiórkami czekoladowymi.

czwartek, 27 listopada 2014
Tort truskawkowy


Delikatny tort truskawkowy, w sam raz dla dziecka. Oczywiście zamiast truskawek można użyć innych owoców, także mrożonych. Bazowy przepis na biszkopt znalazłam na Kwestii Smaku. Chyba pierwszy raz robiłam "klasyczny" biszkopt - tzn bez proszku do pieczenia. Wyszedł znakomicie. Tort dekorowałam lukrem plastycznym firmy Renshaw - zdecydowanie polecam, również początkującym dekoratorom -  łatwo się formuje a przy tym ma piękne, żywe kolory.

Składniki:

Biszkopt:

- 6 jajek

- 1 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa:

- 700 ml śmietany kremówki (30-36%)

- 100 g cukru pudru

- 2 łyżki miodu

- 1/2 kg truskawek

Nasączenie:

- 1-1,5 szkl. herbaty z cukrem i cytryną

Wierzch:

- 2/3 kostki masła

- 2 łyżki cukru pudru.

- lukier plastyczny

 

Wykonanie:

Jajka wyjąć odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.

Białka ubijać ok. 2 min, aż się dobrze spienią. Stopniowo, cały czas miksując, dodawać cukier. Ubijać jeszcze kilka minut, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Ciągle ubijając, dodawać powoli żółtka. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować krótko na małych obrotach - aż wszystko się dobrze połączy i nie będzie grudek.

Dno tortownicy (śr 24 cm) wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stC. Piec ok. 35 min (do suchego patyczka). Wyłączyć piekarnik, zostawić biszkopt na kilka minut, po czym uchylić drzwiczki na kilka minut a dopiero po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na 3 krążki.

Przygotować masę. W tym celu zmiksować truskawki, połączyć z miodem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, połączyć z truskawkami oraz żelatyną (rozrobioną w niewielkiej ilości gorącej wody). Wstawić do lodówki i zaczekać trochę, aż masa zacznie tężeć.

Dolny krążek biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę masy truskawkowej. Położyć drugi krążek, nasączyć, wyłożyć pozostałą masę. Przykryć trzecim krążkiem. Lekko docisnąć, wstawić do lodówki.

Dekoracje z lukru plastycznego najlepiej łączą się z kremem maślanym, dlatego takim właśnie kremem należy pokryć tort. Oczywiście krem ten może mieć różne smaki, np owocowe, ja jednak użyłam po prostu miękkiego masła zmiksowanego z cukrem pudrem. Po posmarowaniu tortu kremem maślanym można go udekorować lukrem. Informacje dotyczące powlekania ciasta lukrem plastycznym znaleźć można np TUTAJ

środa, 26 listopada 2014
Tort makowy


Prosty w wykonaniu i smaczny. Upieczony "biszkopt" jest wilgotny, więc nie ma konieczności go nasączać. Przepis na biszkopt makowy wyszperałam kiedyś na Kwestii Smaku. Do tego przełożenie śmietanowe i polewa czekoladowa.

Składniki:

Biszkopt:

- 6 jaj (w temperaturze pokojowej)

- 200 g cukru

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki bułki tartej

- 250 g suchego maku

Masa:

- 700 ml słodkiej śmietanki kremówki (30-36%)

- 2 łyżki cukru pudru

- śmietan-fix (ilość w przeliczeniu na 1 l śmietany- użyłam 5 małych opakowań d'Oetker)

Polewa:

- 5 łyżek masła

- 5 łyżek cukru trzcinowego

- 5 łyżek kakao

- 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Mak przepłukać, gotować ok. 40 min na małym ogniu, odsączyć, przepuścić 2-krotnie przez maszynkę.

Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na białą masę (ok. 15 min na dużych obrotach miksera). Powoli dodawać mak i bułkę, cały czas miksując.

Ubić na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli), wymieszać z masą makową (ostrożnie).

Spód tortownicy (śr 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy i papier natłuścić olejem.

Biszkopt przełożyć do tortownicy, wyrównać brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stC, piec ok. 40 min. Studzić stopniowo - kilka minut bez otwierania drzwiczek, kilka minut z uchylonymi drzwiczkami, potem wyjąć z piekarnika. Po ostudzeniu przekroić na 3 krążki.

Śmietanę krótko ubić, dodawać stopniowo fix zmieszany z cukrem i ubijać dalej do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełożyć całkowicie wystudzony biszkopt.

Przygować polewę: wszystkie składniki polewy rozgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, mieszać w trakcie grzania. Odstawić do ostudzenia. Zimną polewę rozprowadzić na torcie.

 

poniedziałek, 24 listopada 2014
Drożdżowe rożki z owocami

Składniki:

Ciasto:

- 2 szkl. mąki

- 2 czubate łyżki cukru

- 4 dag drożdży

- 2 żółtka

- cukier wanilinowy

- 3/4 szkl. mleka

- 8 dag masła

- szczypta soli

Nadzienie:

- 2 kwaskowe jabłka (szare renety, antonówki)

- cukier

-cynamon

Wierzch:

-2 białka

- cukier kryształ

Wykonanie:

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta wyjąć odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i cukier wanilinowy, żółtka, sól, przesianą mąkę, letnie mleko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić ciasto - np mikserem z końcówkami do wyrabiania, na średnich obrotach. Ciasto będzie dość luźne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę.

Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkowywać dosyć cienko (stolnicę i wałek oprószyć mąką), wykrawać kwadraty. Kłaść pokrojone jabłka, posypać cukrem i cynamonem. Złożyć na trójkąty, sklejając tylko rogi. Rozłożyć dość luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte rożki posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem, posypać kryształem.

Piec ok. 15-20 min w 170 stC., aż się zrumienią. 

 

Drożdżowe trójkąty z owocami

 

Składniki:

ciasto:

- 3 szkl. mąki

- 3 łyżki cukru

- 2 jajka

- 1 op. cukru wanilinowego

- 3/4 szkl. mleka

- 80 g masła

- 40 g drożdży

 

nadzienie:

świeże owoce, ew. cukier, cynamon itp.

 

kruszonka:

- 50 g masła

- 2 łyżki cukru

- mąka

 

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać letnie mleko, żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy, miękkie masło. Wyrobić ciasto- powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Cienko rozwałkować, wycinać kwadraty. Na środek każdego kwadrata kłaść owoce (użyłam truskawek, pokrojonych w plastry), ew. posypać cukrem i cynamonem. Składać na pół w trójkąty, dobrze skleić brzegi.


12:17, ninaad1
Link Komentarze (2) »
sobota, 22 listopada 2014
Sernik Izaura


Składniki:

Ciasto (na spód i polewę):

- 1,5 szkl. mąki

- 1,5 szkl cukru

- 3 łyżki kakao

- 200 g masła

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 op cukru wanilinowego

- 4 jaja

- 5 łyżek wody

Masa serowa:

- 70 dag twarogu (z wiaderka)

- 4 jaja

- 2/3 szkl. cukru

-75 dag masła

- 2 łyżki kaszy manny

- rodzynki

Posypka:

- wiórki kokosowe

Przygotować ciemne ciasto: masło rozpuścić, dodać  kakao, cukier, wodę i cukier wanilinowy. Gotować chwilę, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą. Ostudzić. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać 1/2 szkl. masy (na polewę). Do pozostałej części ciasta dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek, wymieszać. Wlać do dużej formy.

Twaróg połączyć z pozostałymi składnikami masy serowej, wyłożyć na ciemne ciasto.

Piec ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 190-200stC.

Po upieczeniu i ostudzeniu polać odlaną masą, posypać wiórkami kokosowymi.

Rurki drożdżowe z powidłami


Składniki:

- 1/2 kg mąki

- 200 g masła

- 6 dag drożdży

- 3 łyżki mleka

- 2 łyżki cukru

- 1 jajo i 2 żółtka

- cukier wanilinowy

- powidła (ew. gęsty dżem lub marmolada)

- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże, masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały.

Drożdże rozrobić w letnim mleku, dodać cukier. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z masłem i cukrem wanilinowym, dodać drożdże i wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto (będzie dosyć luźne).

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (dosyć cienko), wykrawać kwadraty. Posmarować powidłami i zwijać rurki.

Zwinięte rurki położyć na matę silikonową lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Piec w temp. 170 stC ok 20 min.

Posypać cukrem pudrem.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13